Larva si odskočí

13.8.2019
Citace:
G. M. Farley et al., Adhesive latching and legless leaping in small, worm-like insect larvae, Journal of Experimental Biology 2019 222: jeb201129 doi: 10.1242/jeb.201129
Zdroj
Plodomorka Asphondylia solidaginis, foto Beatriz Moisset [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)].

Až 36 x dále, než činí délka těla, doskočí larvy druhu plodomorka (Asphondylia, angl. gall midges). Délka skoku dosáhne až 121 mm. Jak vidíme na videu, využívají síly celého těla. Nejprve se kolmo k podložce svinou do kroužku, zaklesnou speciální tělní západku a tělo napnou. Prudké narovnání po uvolnění západky je vymrští do vzduchu. Běžná délka skoku je 20 až 30 násobek délky těla. Plodomorky patří do hmyzího řádu dvoukřídlých (Diptera, i angl.), které zpravidla nazýváme mouchy.

Larvy plodomorek žijí poklidný život uvnitř hálek, zvláštních nádorovitých útvarů na rostlinách, které vznikají působením larev. Slouží jim jako úkryt i potrava. Skoky larev plodomorky jsou zřejmě únikovou reakcí v případě poškození hálky. Zajímavý je mechanismus tělní západky, který udrží napnuté tělo larvy stočené. Funguje obdobně, jako tlapičky gekonů na základě adheze miniaturních chloupečků. Nepochybně významné je, že pohyb skokem vyžaduje 30 x méně energie, než uplazení stejné vzdálenosti.

„Mechanismus přichycení založený na drobných adhezivních strukturách a skutečnost, že koncept šetří energii, by mohl být zajímavý pro vývoj měkkých robotů,“ soudí šéfka výzkumného týmu prof. Sheila N. Patek z Duke University v Severní Karolíně. I když život jednoduchého robota nemá valnou cenu, asi by bylo nutné vyřešit zaměřování dlouhých skoků. Hmyz je velmi fatalistický a spoléhá na osud. Byl jsem svědkem doskoku kobylky zelené přímo do kotlíku s vroucí polévkou.

 
Odeslat komentář k článku "Larva si odskočí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Larva si odskočí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace